Sharif University of Technology Association in Sweden | SUTA Sverige

Suta Sveriges uttalande #2 med anledning av nedsjutning av det ukrainska planet i Tehran

Suta Sveriges uttalande #2 med anledning av nedsjutning av det ukrainska planet i Tehran

Mer än en månad har gått sedan katastrofen där det ukrainska flygplanet sköts ned i närheten av Tehran och 176 civila människor miste livet.

Den smärtsamma händelsen där oskyldiga människor, passagerare och besättning, barn, unga och vuxna gick ett tragiskt öde till mötes, samt de vilseledande uttalanden som gjordes av de iranska myndigheter, lämnade de anhöriga, och en hel omvärld i sorg och förtvivlan.

De flesta av de omkomna var akademiker från iranska universitet bland andra 17 personer från vårt universitet; Sharif University of Technology. De studerade, forskade eller arbetade utomlands, bl a i Kanada och Sverige.

De omkomna har lämnat efter sig nära och kära som måste bära med sig sorg och förtvivlan resten av livet.

Att förstå hur och varför katastrofen skedde och klargöra händelsekedjan i sin helhet, är avgörande för de efterlevandes bearbetningsprocess och för att lindra deras smärta.

Den tvivelaktiga informationsspridningen och den felaktiga hanteringen efter flygplanets nedskjutning, gör en öppen och förutsättningslös undersökning, samt klargörande av katastrofens alla orsaker, med hjälp av inhemska och utländska experter, desto mer nödvändigt, inte minst för de anhöriga.

Det är också viktig för att förebygga liknande katastrofer i framtiden och ge människorna trygghet. Klara besked är en rättighet som inte får tas från de drabbade och resten av det mänskliga samfundet.

Vi kräver att myndigheter genomför en öppen och förutsättningslös undersökning, utan att knyta an till prestige, kalkyler eller andra intressen. De svarta lådorna måste utan dröjsmål skickas till specialister som har verktyg och kompetens för läsning.

Suta Sveriges styrelse

2020-07-22T14:22:27+02:00 February 17, 2020|Återträffar, Nyheter|0 kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.